Nou-născuţii înregistrează 40% din mortalitatea infantilă la nivel global
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Bebelus / Nou-născuţii înregistrează 40% din mortalitatea infantilă la nivel global

Nou-născuţii înregistrează 40% din mortalitatea infantilă la nivel global

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Nou-născuţii înregistrează 40% din mortalitatea infantilă la nivel global
Bucureşti, 2 iulie 2012: Cel mai nou studiu efectuat de către Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel global pentru a spori şansele de supravieţuire a nou-născuţilor. Deşi din 1990 s-a făcut un progres remarcabil în reducerea mortalităţii infantile, de la 12.4 milioane de copii la 7.6 milioane în 2010, acesta nu a fost acelaşi şi în cazul nou-născuţilor, arată studiul ‘Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor’.

Principala cauză a deceselor nou-născuţilor sunt naşterile premature. Anual, în lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 naşteri. Mai mult de un milion dintre aceştia mor la scurt timp după naştere, în timp ce mulţi alţii sunt diagnosticaţi cu dizabilităţi fizice, neurologice sau educaţionale pe termen lung.

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 de decese în 1990, 2250 în 2009 şi respectiv 2078 în 2010 (în cifre absolute se observă că nivelul din 2010 este cu mai mult de două treimi mai mic decât în 1990), România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9.8 la 1000 de copii născuţi vii în 2010 (conform Institutului Naţional de Statistică).

Conform raportului global, şi in Romania cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Mortalitatea perinatală este influenţată de greutatea mică la naştere şi de anomaliile congenitale, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2500 de grame prezentând un risc mai mare de deces. Greutatea mică la naştere a copiilor este dată de mai mulţi factori:

• malnutriţia sau starea precară de sănatate a mamei
• lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Conform ultimului studiu efectuat de Salvaţi Copiii România în judeţele în care se desfăşoară programul ‘Fiecare copil contează’ din acest an (Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava), pe un eşantion de 200 de respondenţi, 37 % dintre mame afirmă că nu au fost la nici un control ginecologic în timpul sarcinii
• vârsta mamei (aproximativ 36% dintre mame au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală - conform studiului Salvaţi Copiii Romania menţionat mai sus)
“Deşi eforturile globale de reducere a mortalităţii infantile sunt susţinute, iar din 2000 în 2010 mortalitatea nou-născuţilor a scăzut de la 3.7 milioane la 3.1 milioane anual, trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm eforturile pe momentul din viaţă în care mor copiii. Acesta este, în mod şocant, exact la venirea lor pe lume”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii Romania
Pentru a preîntâmpina factorii de risc în mortalitatea nou-născuţilor, în România, programul ‘Fiecare copil contează’ are ca focus educarea şi informarea gravidelor şi a mamelor din comunităţi cu o rată mare a mortalităţii infantile, dar şi dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor. Donaţiile de anul acesta, în valoare de 172.500 lei, au fost făcute maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternităţii din Adjud, judeţul Vrancea.

“A Decade of Change for Newborn Survival” - “Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor’ a fost publicat în jurnalul “Health Policy and Planning”. 60 de autori şi 90 de colaboratori au muncit timp de 3 ani pentru a analiza cauzele morţii nou-născuţilor la nivel global şi pentru a identifica paşii care trebuie urmaţi pentru a accelera progresul în reducerea ratei mortalităţii în rândul nou-născuţilor. Mai multe detalii despre raport gasiţi pe www.salvaticopiii.ro (pagina de media)

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii România
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România.
Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi, copiii cu dizabilităţi etc. În cei 21 de ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume ce promovează drepturile şi protecţia copilului. Organizaţia cuprinde 29de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.
Sursa: salvaticopiii.ro

Acest articol a fost citit de 913 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau