Cum atac un act al statului
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Birou / Cariera / Cum atac un act al statului

Cum atac un act al statului

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Cum atac un act al statului
În multe situaţii vă puteţi lovi de emiterea unor acte abuzive sau nelegale de către o autoritate publică ce vă cauzează prejudicii sau vă
lezează interesele dvs. legitime. În continuare vă prezentăm posibilităţile legale de acţiune împotriva unor asemenea acte.

Actul normativ care reglementează aceste acţiuni şi situaţiile în care se pot formula este Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.
Astfel, în cazul în care o autoritate publică (fie că e vorba de o autoritate centrală - minister sau de una locală -primărie, consiliu local, consiliu judeţean etc.), puteţi să acţionaţi în vederea revocării sau după caz, anulării actului administrativ nelegal.

În primul rând, într-o asemenea situaţie trebuie mai întâi să parcurgeţi o etapă prealabilă şi anume să formulaţi o plângere la organul/autoritatea emitentă sau organul ierarhic superior, în termen de 30 de zile de la data
la care vi s-a comunicat actul administrativ pe care îl contestaţi. Prin această plângere solicitaţi revocarea actului respectiv.

În situaţia în care autoritatea publică nu va răspunde în termen de 30 de zile de la înregistrarea plângerii dvs., va răspunde nefavorabil ori refuză în mod explicit să vă dea un răspuns, sunteţi îndreptăţit să
formulaţi o acţiune în contencios administrativ pentru a solicita instanţei de judecată anularea actului administrativ, repararea pagubei şi chiar daune morale.

Instanţa competentă este tribunalul - secţia de contencios administrativ (pentru anularea unor acte administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe
şi impozite, contribuţii, datorii vamale şi accesorii ale acestora, de până la 5 miliarde lei) sau după caz curtea de apel -secţia contencios administrativ pentru actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale şi accesorii ale acestora, mai mari de 5 miliarde lei, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

Vă puteţi adresa, în funcţie de opţiunea dvs. instanţei competente fie de la domiciliul dvs. Fie de la sediul autorităţii care a emis actul atacat.
Există şi o altă situaţie în care vă puteţi adresa instanţei de contencios administrativ şi anume dacă vă consideraţi vătămat într-un drept recunoscut de lege, prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii de către o autoritate publică. În acest caz, se admite în practică instanţelor, nu mai este necesară parcurgerea etapei plângerii prealabile, pentru că aceasta ar echivala cu un nou termen de soluţionare şi un nou refuz de soluţionare a cererii.

Conform legii, cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
- data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau, după caz, data comunicării refuzului, considerat nejustificat, de soluţionare a cererii;
- data expirării termenului legal de soluţionare a cererii,
- data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

Pentru motive temeinice, cererea poate fi introdusă şi peste termenul de 6 luni, dar nu mai târziu de un an de la data emiterii actului sau data expirării termenului legal de soluţionare a cererii, după caz.


Cab. Av. Coltuc - coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

Partener - licitatiijuridice.roAcest articol a fost citit de 873 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau