Sexul, varsta si expunerea la soare
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mondene / Lifestyle / Sexul, varsta si expunerea la soare

Sexul, varsta si expunerea la soare

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Sexul, varsta si expunerea la soare
La voluntarii danezi, arsurile de soare au fost asociate cu sexul feminin, varsta mai mica, comportamente riscante precum plaja si expunerea indelungata la soare, conform unui articol din Archives of Dermatology.
"Arsurile de soare joaca un rol important in dezvoltarea cancerului de piele, mai ales a melanomului malign" conform infrmatiilor din articol. Cercetatorii au descoperit ca exista o relatie intre arsurile de soare si tipul de piele, varsta, sexul si comportamente riscante legate de soare.
Elisabeth Thieden, de la University of Copenhagen, Danemarca si colegii ei, au studiat comportamentul a 340 de voluntari danezi pentru a determina cand arsurile de soare apar si cine le experimenteaza. Participantii la studiu au primit dozametre de radiatii UV (instrumente care masoara radiatiile) pentru a inregistra expunerea la soare si au completat jurnale in care au inclus detalii despre arsurile de soare, comportamentul de expunere la soare si locatia expunerii. Varsta medie a participantilor a fost de 30 de ani (intre 4 – 68 de ani).
Cercetatorii au gasit ca majoritatea arsurilor au aparut in zilele de vacanta (91%), in timp ce au luat parte la comportamente riscante precum bronzatul sau expunerea umerilor (79%) in mai, iunie sau iulie (90%).
In zilele in care au aparut arsurile de soare, participantii au fost expusi la soare in medie cam 6,4 ore, dintre care, in medie, 2,8 ore au fost intre pranz si ora 15.00. Per total, adolescentii, cei care iubesc soarele si muncitorii au avut mai multe arsuri decat copiii, cei care joaca golf si gradinarii. In ciuda faptului ca au aplicat crema de soare cateva zile, participantele de sex feminin au fost mult mai arse decat barbatii, din cauza mai multor zile cu comportament riscant din punct de vedere al expunerii la soare. Numarul arsurilor a ajuns la maximum in cazul tinerilor de 20 de ani.
“In concluzie, persoanele care au avut cea mai mare expunere au avut cel mai mare numar de arsuri de soare. Adolescentii si tinerii au avut cele mai multe zile cu arsuri, cele mai multe zile cu comportament riscant si cele mai lungi ore de expunere la soare intre pranz si ora 15.00, si au acumulat astfel cea mai mare doza de radiatii,” spun cercetatorii. “Campaniile de prevenire a arsurilor de soare ar trebui sa aiba ca scop reducerea numarului de zile cu comportament riscant si ar trebui indreptate catre adolescenti, tineri adulti si cei care iubesc soarele in general.”


Acest articol a fost citit de 1064 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau