Istoria pantofilor
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Moda / Pantofi / Istoria pantofilor

Istoria pantofilor

Reseteaza Micsoreaza Mareste

De la sandalele primitive pânã la ghetele de astronauþi, pantoful a lãsat "urme" în civilizaþia omenirii.
Când vine vorba de încãl­ÃƒÂ¾ÃƒÂ£­minte, primul gând merge spre ultimele tendinþe în mo­dã, texturi ºi materiale sau cel puþin spre culoare. ÃŽnsã istoria pan­tofului a început acum mai bine de 26.000 de ani, la sfârºitul Paleoli­ticului. Antropologii au demonstrat cã trecerea de la piciorul desculþ la sandalele primitive a determinat modificarea tãlpilor ºi a degetelor oamenilor.
De-a lungul timpului, încãlþãmintea a fost privitã fie ca o simplã necesitate, fie ca semn distinctiv pentru diferite ca­tegorii sociale, fie blamatã atunci când nu se încadra în normele societãþii. Cea mai veche pereche de pantofi dateazã din perioada anului 9000 î.Hr., descoperitã în California.
Spaþial. Ghetele de astronaut sunt construite în funcþie de fiecare misiune in parte. Pentru misiunile Apollo, ghe­tele aveau o greutate conside­ra­bilã. Având tãlpile de metal ºi cu garnituri speciale de etanºeizare, încãlþãrile astronauþilor au fost proiectate din materiale precum siliconul.
Produºi din materiale precum pielea de cea mai finã calitate, metalul sau plasticul, pantofii de haute-couture surprind prin originalitate, dar ºi prin preþ. Industria de pantofi destinatã celor cu dare de mânã este locul în care imaginaþia designerilor nu are limite.
Mode, legi, cutume sau pur ºi simplu capricii
Preistorie -  Folosite pentru drumuri lungi în cãutare de hranã, încãlþãrile oamenilor preisto­rici erau confecþi­o­nate din piele de animal pe care o tãbãceau cu in­stru­mente din piatrã. "Design-ul" era simplu: un oval din piele de dimensiunea tãlpii, cu marginile ridicate, legat cu fâºii de piele, iar cãlcâiul era acoperit de legãturi împletite din fire de iarbã. Pentru iarnã, tãlpii din piele i se ataºa o bucatã de blanã legatã de picior cu acelaºi gen de împletiturã.
Antichitate -  ÃƒÅ½n Grecia anticã, pan­tofii aveau semne distinctive, precum înãlþimea tãlpii sau culoarea, pen­tru fiecare ca­tegorie soci­alã, ºi se purtau în funcþie de specificul activitãþilor zilnice. Grecii au fost inovatori în adaptarea pantofilor pe forma piciorului. ÃŽncãlþãmintea femeilor era bogatã în accesorii, fiind foarte elegan­tã ºi, deseori, extravagantã. ÃŽn Imperiul Roman consulii purtau încãlþãminte albã, senatorii aveau sandale de culoare maro, iar soldaþii purtau ghete scurte cu degetele descoperite.
Asia -  ÃƒÅ½ncãlþãmintea tradiþionalã japonezã are diferite modele, dintre care "Geta" sunt cei mai cunoscuþi în vest. Aceºtia dateazã din perioada Heian (794-1192). Talpa pantofilor, din lemn, este sprijinitã pe douã ºipci orizontale din acelaºi mate­rial. ªipcile, numite "ha", sunt de diferite înãlþimi, de la 4-5 centimetri, pentru a þine kimono-ul ferit de praf,  pânã la 10 centimetri pentru "geta" folosite pe timp de ploaie. ªnurul pantofilor este, de obicei, negru pentru bãrbaþi, ºi roºu pentru femei.
Europa -  ÃƒÅ½n Anglia secolului XV, bãrbaþii au adoptat o nouã formã de încãlþãminte, numitã "poulaines", cu vârful lung ºi ascuþit. Aceºti pantofi tindeau sã aibã vârful din ce în ce mai lung, aºa cã au fost impuse legi pentru a stopa acest fenomen: pentru omul de rând era permis un vârf de numai 5 cm, iar pentru aristocraþie 60 de cm. ÃŽn Italia sfârºitului de secol XV, femeile purtau pantofi cu platformã foarte înaltã, la care au renunþat dupã semnalarea mai multor pierderi de sarcinã cauzate de cãzãturi.
Perioada contemporana -  Categoriile de pantofi contemporani sunt foarte diversificate. Existã pantofi pentru aproa­pe fiecare gen de activitate pe care o poate efectua o persoanã. ªireturile, "ariciul", tocurile ºi accesoriile, diversificarea materialelor disponibile pentru încãlþãminte fac posibilã satisfacerea necesitãþilor ºi a gusturilor fiecãrei persoane. ÃŽn zilele noastre culoarea sau forma nu mai sunt criterii de diferenþiere a categoriilor sociale, dar o mare importanþã o au brand-urile ºi calitatea pantofilor.
Sursa: www.zoom.ro

Acest articol a fost citit de 7764 vizitatori

  • Istoria pantofilor
  • Istoria pantofilor
  • Istoria pantofilor
  • Istoria pantofilor
  • Istoria pantofilor
  • Istoria pantofilor
Galerie Foto [6]
Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau