Avem o lege a bonelor in vigoare - Principalele prevederi
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Pentru Mamici / Avem o lege a bonelor in vigoare - Principalele prevederi

Avem o lege a bonelor in vigoare - Principalele prevederi

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Avem o lege a bonelor in vigoare - Principalele prevederi
Senatul a votat raportul de admitere la propunerea legislativa privind reglementarea profesiei de bona, cu amendamente, cu 87 de voturi “pentru”.

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 89 de voturi “pentru” si doua abtineri.
Proiectul, semnat de mai multi parlamentari PSD, PNL, PDL, PPDD, PC, reglementeaza exercitarea profesiei de bona, in scopul serviciilor specializate de ingrijire si supraveghere a copilului.

Serviciile furnizate de bona sunt servicii pentru armonizarea vietii de familie cu viata profesionala, asa cum sunt reglementate de legea 292/2011 a asistentei sociale.

Comisia de invatamant din Senat a adoptat mai multe amendamente la propunerea legislativa, adoptand un raport de admitere in acest sens.

Persoanele care vor exercita aceasta profesie trebuie sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic, aceasta conditie urmand a se dovedi cu un raport eliberat in conditiile legii si sunt obligate sa nu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Prin titlul oficial de calificare a bonelor se intelege certificatul de calificare, diploma sau un alt titlu de bona recunoscute sau echivalate, documentele care atesta indepinirea acestei profesii urmand a fi actualizate anual.

Initiativa mentioneaza si conditiile in care o persoana nu poate fi bona, si anume persoana care a fost condamnata definitiv pentru o fapta penala, persoana care, in exercitarea profesiei de bona, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva, dar si persoana care locuieste cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca.

Nu poate fi bona nici persoana care sufera de boli cronice transmisibile, persoana care este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope sau persoana careia i s-a retras atestatul de asistent maternal.

Potrivit proiectului, bona poate oferi simultan servicii de ingrijire si supraveghere pentru cel mult patru copii, cu varste intre 3 luni si 4 ani.
Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.

În desfasurarea activitatii, bona indeplineste cel putin urmatoarele atributii: ingrijirea si supravegherea copilului, hranirea copilului, acordarea primului ajutor, in caz de imbolnavire/accidentare a copilului, informarea reprezentantilor legali cu privire la evolutia copilului precum si informarea de urgenta a angajatorului cu privire la aparitia unor situatii deosebite in privinta copilului, insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei.

Exercitarea acestor atributii se face in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu parintii, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

Un alt articol mentioneaza faptul ca bona raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor acestei legi si ale reglementarii legale privind activitatea persoanei juridice unde este angajata.

Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia si sanctiunile sunt prevazute in statutul profesiilor si, dupa caz, in reglementarea specifica persoanei juridice in slujba careia se afla bona.

Bona care nu este angajata a unei persoane juridice raspunde, conform legii, pentru activitatile pe care le desfasoara in exercitarea profesiei.

Proiectul mai prevede ca angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a incheia un contract de munca pentru bone.
Propunerea legislativa face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima camera sesizata.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU - Titular Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
0745150894
Sursa: http://www.coltuc.ro

Acest articol a fost citit de 959 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau