Gradul de rudenie in Romania
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Pentru Mamici / Gradul de rudenie in Romania

Gradul de rudenie in Romania

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Gradul de rudenie in Romania
Poate te intereseaza si...

Gradul de rudenie este instrumentul juridic prin intermediul căruia se măsoară distanța între rude.
Gradul de rudenie se stabilește în mod diferit în funcție de linia de rudenie.

La rudenia în linie dreaptă, gradul de rudenie se socotește după numărul nașterilor. Astfel, fiul și tatăl sunt rude de gradul I iar nepotul de fiu și bunicul sunt rude de gradul II. La rudenia în linie colaterală, gradul de rudenie se stabilește după numărul nașterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun și coborând de la acesta până la cealaltă rudă. Astfel, frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul și nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari în gradul al patrulea.
Trebuie remarcat faptul că pe linie colaterală nu există rude de gradul I.

În cazul copilului născut în afara căsătoriei acesta este rudă cu mama ce i-a dat naștere și cu rudele ei. În căsătorie, rudenia de sânge nu există între soți, ci apare prin nașterea copiilor, dar poate rezulta și din nașterea copiilor în afara căsătoriei.
Rudenia în linie dreaptă sau directă poate fi ascendentă (ex. de la fiu spre tată, bunic străbunic, la infinit) sau descendentă (ex. de la bunic spre nepot, de la tată spre fiu).
De asemenea, rudenia în linie ascendentă poate fi paternă, după cum punctul de plecare spre stabilirea corectă a rudeniei dintre două sau mai multe persoane este mama sau tata.

Frații și surorile care au părinți comuni sunt frați buni iar când părinții acestora sunt vitregi, întâlnim:
 frați și surori cu tată comun, care se numesc frați consângeni sau consangvini;
 frați și surori care au mamă comună și tați diferiți (vitregi) și se numesc uterini sau materni.

Prin căsătorie ia naștere rudenia de sânge dar și rudenia prin alianță sau afinitate și este creată ca urmare a legăturii dintre soț și rudeniile celuilalt soț.

Ca efect al căsătoriei încheiate în condițiile legii, soțul devine rudă prin alianță sau afinitate cu rudele soției și invers. Această rudenie artificială nu dă naștere, de regulă, la efecte juridice, în primul rând, soții între ei nu sunt considerați de lege ca fiind rude, între aceștia se stabilesc relații de afecțiune și conjugale. Rudele prin alianță sau afinitate sunt acele persoane care aparțin familiilor diferite și a căror membri s-au căsătorit între ei. Vom spune că unul dintre soți este rudă afină cu rudele celuilalt soț în condițiile în care celălalt soț este ruda de sânge cu persoana respectivă.

Corespunzător acestei situații și rudenia prin alianță sau afinitate este de două feluri:
 în linie dreaptă, dacă celălalt soț este rudă de sânge în această linie cu această persoană;
 în linie colaterală, dacă soțul celălalt este rudă de acest fel cu o anumită persoană cu care un soț prin căsătoria sa, se înrudește.
Astfel, ca efect al rudeniei prin alianță dintre soț și părinții soției acesta le devine ginere, adică fiu prin alianță.

Prin intermediul căsătoriei și ca efect al ei, se creează o legătură între unul dintre soți și copiii celuilalt soț, rezultați dintr-o căsătorie anterioară sau din afara căsătoriei acestuia. Ei vor fi, după caz, fii sau fiice vitrege față de soția tatălui sau soțul mamei lor, în raporturile dintre ei, sub aspectul afecțiunii lor, a drepturilor și obligațiilor legale.
Sursa: coltuc.ro

Acest articol a fost citit de 1419 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau