Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Pentru Mamici / Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012

Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012
Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012
Odata cu intrarea In vigoare a noului Cod Civil, sotii sau viitorii soti vor avea la dispozitie 3 variante de regim matrimonial: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. Insa conventiile cu privire la bunuri vor putea fi modificate oricand.
Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu moral prin desfacerea casatoriei, va putea cere sotului vinovat sa Il despagubeasca. Pe langa aceasta, In anumite conditii, poate sa-i mai ceara vinovatului si o prestatie compensatorie, constand In sume globale sau o renta pe viata. Inclusiv logodnicul nevinovat are dreptul la despagubiri.
Noul cod civil are o viziune complet diferita fata de cel anterior In ceea ce priveste regimul bunurilor dobandite de soti In timpul casatoriei. Acest regim se alege de catre soti, insa nu ramane batut in cuie, ci se poate schimba oricand si ori de cate ori doresc.
Alegerea unui alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale (care era si pana acum) se face prin incheierea unei conventii matrimoniale in fata notarului.

Partajul In timpul casatoriei
In actualul cod civil, partajul in timpul casatoriei nu este admisibil decat pentru motive temeinice. Legea nu specifica In ce constau aceste motive, astfel Incat asemenea partaje erau posibile In foarte putine situatii, cum ar fi cazul separatiei In fapt, cand unul din soti Intretine relatii de concubinaj si detine o parte din bunurile comune.
Potrivit noului cod civil, partajul In timpul regimului comunitatii de bunuri e posibil oricand, fara a trebui motivat. Bunurile comune pot fi Impartite, In tot sau In parte, prin act Incheiat In forma autentica notariala, In caz de buna Invoiala, ori pe cale judecatoreasca, In caz de neIntelegere. Partajul poate fi total sau doar cu privire la anumite lucruri. Bunurile atribuite fiecarui sot prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neImpartite raman bunuri comune.
Sursa: coltuc.ro

Acest articol a fost citit de 1350 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau