Testamentele conform Noului Cod Civil
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Pentru Mamici / Testamentele conform Noului Cod Civil

Testamentele conform Noului Cod Civil

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Testamentele conform Noului Cod Civil
Motivatia fiecarei persoane care solicita autentificarea unui testament este o chestiune personala si nu este relevata notarului in cele mai multe cazuri. Totusi, exista cateva situatii determinante pentru incheierea actului de ultima vointa:
* situatia in care o persoana este ingrijita la batranete de cineva care nu este ruda cu aceasta si pe care doreste sa o gratifice;
* o persoana este ingrijita de unul dintre mostenitorii sai legali si prin testament i se lasa o cota mai mare decat ar fi putut obtine pe calea mostenirii legale;
* cand nu exista mostenitori legali;
* de multe ori sotii isi lasa testamente reciproce;
* testatorul poate dori ca averea sa fie repartizata in alte cote decat cele stabilite de lege;
* unele persoane doresc sa gratifice ONG-uri sau lacase de cult;
* testatorul doreste sa precizeze chestiuni personale sau familiale de suflet cat si randuieli legate de inhumare si obiceiuri sau traditii;
* de fiecare data cand o persoana are anumite preferinte in repartizarea averii intre mostenitori, altele decat cotele si ordinea stabilite in cadrul mostenirii legale, cu respectarea limitelor legale de a dispune prin liberalitati.

In privinta exheredarii( dezmostenirii), privita ca o motivatie a intocmirii testamentului, notarii constata o incidenta redusa. De cele mai multe ori inlaturarea unui mostenitor are loc prin efectul indirect al executarii dispozitiilor testamentare.

De asemenea, trebuie precizat ca majoritatea mostenirilor sunt cele intre rude de gradul I (copiii vin la mostenirea parintilor), iar aici se tine cont de rezerva legala a descendentilor - prin urmare nu va putea opera exheredarea totala, ci numai in limita rezervei.

Cuprinsul testamentului este format in primul rand de legate, care sunt dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile individuale. Acesta mai poate contine exheredari (inlaturarea de la succesiune a unor mostenitori legali), revocari totale sau partiale ale unui testament anterior precum si alte dispozitii de ultima vointa, cum ar fi cele privitoare la funeralii sau chestiuni personale si familiale fara continut patrimonial.
Sursa: coltuc.ro

Acest articol a fost citit de 1745 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau