Analize obligatorii in timpul sarcinii
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Sarcina / Analize obligatorii in timpul sarcinii

Analize obligatorii in timpul sarcinii

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Analize obligatorii in timpul sarcinii
Atunci cand va decideti sa aveti un copil este foarte important ca inainte cu 2-3 luni de a ramane insarcinata sa efectuati un set de analize uzuale.
Exista o lista de analize si teste de diagnosticare pe care trebuie sa le efectueaze toate femeile gravide.
Acestea se stabilesc impreuna cu medicul ginecolog, tinandu-se cont de sanatatea mamei.

Consultatiile efectuate de medicul ginecolog, in general insotite de o ecografie de monitorizare, se fac o data pe luna in primul trimestru, de 2 ori pe luna in lunile 4 - 8 si o data pe saptamana in luna a-9-a.

Primul trimestru de sarcina
In primele 12 saptamani de sarcina urmeaza o perioada in care va trebui sa efectuati un numar mai mare de investigatii pentru a va asigura ca sarcina decurge fara probleme.
- Analizele de sange uzuale, ce includ hemoleucograma completa, glicemia, calcemia, transaminazele, creatinina, ureea sangvina, coagulograma si determinarea nivelului colesterolului si trigliceridelor.
- Determinarea grupei sangvine si a Rh-ului mamei
- Serologia hepatitelor B si C (AgHBs+HCV), teste pentru hormoni, HIV si VDRL (serologia sifilisului).
- Dozari pentru zoonoze (boli infectioase transmise de la animale la oameni) cum ar fi toxoplasma, riketsia, listeria. Testele IgM si IgG pentru depistarea infectiilor cu rubeola sau citomegalovirus care prezinta risc crescut de avort spontan.
- Testul citologic Babes-Papanicolau si examen de secretie vaginala, insotite de analizele de urina (sumarul de urina si urocultura).

Trimestrul II de sarcina
- Analiza sangelui care va pune accent pe masurarea glicemiei care poate indica riscul de aparitie a dibetului gestational si pe depistarea unei eventuale anemii a mamei, care poate aparea frecvent pe parcursul sarcinii.
- Bi Test si Triplu Test - care determina riscul de aparitie al defectelor de tub neural si a anomaliilor cromozomiale ale fatului.
- Amniocenteza se face pentru a determina daca bebelusul are anumite anomalii genetice, malformatii sau infectii. Deoarece Bi Testul si Triplu Testul nu detecteaza toate problemele, in intervalul saptamanilor 17 – 19 se poate face amniocenteza, care ajuta la masurarea cantitatii de lichid amniotic si a localizarii placentei, se poate afla cu exactitate sexul bebelusului, grupa sangvina
- Ecografia morfofetala se efectueaza intre saptamanile 18 si 24, cand fatul este dezvoltat, care este cea mai buna ecografie a sarcinii, prin care se poate vizualiza si 3D, fiecare parte a fatului.

Trimestrul III de sarcina
- Se vor repeta o parte din analizele de sange si de urina
- Se vor preleva culturi din secretia vaginala pentru depistarea streptococului de grup B
- In saptamanile 30 – 32 de sarcina, se recomanda o ecografie care va evalua dezvoltarea fatului, functia inimii acestuia, localizarea definitiva a placentei, insotita de gradul de maturitate si cantitatea de lichid amniotic.
- In ultimele 3 saptamani, se stabileste cate o ecografie saptamanala, pentru a se monitoriza evolutia fatului si pentru a se stabili data aproximativa a nasterii.


Acest articol a fost citit de 1280 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau