Sarcina si medicamentele
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mamici / Sarcina / Sarcina si medicamentele

Sarcina si medicamentele

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Sarcina si medicamentele
Atunci cand esti insarcinata se produc modificari care influenteaza metabolizarea medicamentelor. Grasimea totala din corp creste cu 3-4 kilograme, iar medicamentele pe care le iei vor ramane mai mult timp in organismul tau. De asemenea, din cauza incetinirii tranzitului intestinal, se absoarbe o cantitate mai mare de medicament din intestin. Prin urmare, unele pastile iti pot face rau in aceasta perioada.
Placenta nu reprezinta o bariera fizica si, prin urmare, permite trecerea unui numar mare de substante medicamentoase. Efectele variaza in functie de varsta fatului, de tipul de medicament si de durata tratamentului. Unele dintre acestea pot influenta dezvoltarea copilului si pot determina chiar malformatii.
Unele dintre pastilele cu care te-ai obisnuit si pe acre le iei, pot fi periculoase in timpul sarcinii. De aceea, ele nu sunt intotdeauna remediul potrivit atunci cand te incearca o raceala usoara sau o migrena.
Iata cateva dintre medicamentele aparent inofensive, dar periculoase in timpul sarcinii.
Antibioticele, cum este streptomicina, determina tulbulari auditive. Gentamicina si tobramicina prezinta un risc mai redus, dar nu neglijabil. Penicilinele, cefalosporinele, eritromicina sunt considerate sigure in doza prescrisa de medic. Vancomicina, teicoplaninul, linezolidul se utilizeaza cu precautie. Antidepresivele determina tahicardie, iritabilitate si spasme musculare la nou nascut. De asemenea, copilul poate ajunge dependent de unele dintre ele si sa prezinte simptome de sevraj dupa nastere. Sindromul de abstinenta a fost raportat la clomipramina, desipramina si imipramina.
Antiinflamatoarele nesteroidiene au un risc mare si nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Ketoprofenul este contraindicat pe tot parcursul sarcinii. Ibuprofenul prezinta risc crescut si determina hipertensiune pulmonara la copil. Aspirina interfereaza cu functia plachetara si determina aparitia hemoragiei, intarzie instalarea travaliului si prelungeste durata acestuia.
Utilizarea in doze analgezice este contraindicata, iar ca antiagregant, cu prudenta. Hormonii de tip estrogen produc feminizarea fatului de sex masculin, malformatii uterine, ale tractului genitor-urinar la fatul masculin, adenocarcinomatoza. Steroizii androgeni masculinizeaza fatul de sex feminin. Izotretinoinul si etretinatul produc malformatii craniene.


Acest articol a fost citit de 915 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau