Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă
close
info
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Sanatate / Sfatul Medicului / Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă

Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă
Poate te intereseaza si...

Melanomul este cea mai agresivă tumoră malignă dezvoltată de om și cel mai frecvent întâlnită în rândul adulţilor tineri cu vârsta între 25 și 29 ani.

În topul celor mai frecvent întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Tumoră malignă produsă prin multiplicarea anarhică a melancocitelor, melanomul se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât și de la nivelul unui tegument aparent sănătos.
În cele mai multe cazuri, leziunea are un aspect caracteristic dezvoltându-se ca o pată brun-neagră asimetrică şi cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare închisă.
Zonele frecvente de apariție diferă în funcție de gen, respectiv trunchiul (în cazul bărbaţilor) și gambele (în cazul femeilor).

Identificarea nevilor melanocitari (aluniţelor) cu risc de transformare în melanom se face pe baza criteriilor ABCDE.
Astfel, alunițele asimetrice, cu bordură neregulată zimţată, de culoare neuniformă (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) și care evoluează în timp sunt consideraţi nevi melanocitari cu atipii clinice şi risc de transformare în melanom.

Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numără: factorul genetic (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă pacientul are rude de sânge – părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumoră malignă), prezența a mai mult de 50 de aluniţe, fototip cutanat I sau II (persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decât se bronzează) precum şi existenţa de arsuri solare severe în copilărie.

“Melanomul este usor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber.
De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru că instruirea face ca depistarea melanomului să fie făcută în stadii iniţiale.

Totodată, elementele de protecție sunt la îndemână: haine cu țesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecție solară de minim 15) și expunerea cu moderație la soare”, declară Prof. Dr. George Sorin Țiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila”.
Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizează cu o acurateţe de 70% iar folosirea dermatoscopiei crește această acuratețe cu 25-30%.
Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subțiat, factorii poluanţi agresivi existenți în aer și expunerea la soare (al cărei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioadă îndelungată favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari și a lentiginelor solare) și consultul dermatologic cel puțin o dată pe an.
Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodică a pielii a devenit o necesitate.


Platforma „Împreună pentru viață”, dezvoltată de MSD ROMÂNIA, se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.


Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Bianca Severin: bianca_severin@mccannpr.ro, 0725.346.009


Acest articol a fost citit de 817 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau