De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separatoraddf
separator separator
separator
Home / Mondene / Traditii / De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae

De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae

Reseteaza Micsoreaza Mareste

De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae
Legendele au totdeauna farmecul lor, iar, daca sunt pretext pentru cadouri, devin cu atat mai mult fermecatoare.
Biografia sfantului Nicolae isi are inceputurile tot intr-o legenda. Potrivit traditiei, sfantul Nicolae si-a facut aparitia pentru prima oara in vis. Prin al secolul IV-lea, i s-a aratat lui Constantin cel Mare, cerandu-i gratierea a trei soldati care fusesera condamnati si urmau sa fie executati a doua zi.
Consecvent credintei si smereniei sale, imparatul a anulat pedeapsa, iar, pentru ca visul a avut loc in noaptea de 6 decembrie, aceasta data a ramas prin traditie ziua Sfantului Nicolae, respectata in intreaga crestinatate, pana astazi.
Lasand la o parte legenda, Sfantul Nicolae din Mira a fost, totusi, o realitate istorica, in cinstea careia episcopul din Pinara a zidit o biserica, in secolul al VI-lea.
Documentele vechi despre existenta si viata Sfantului nu mai exista, cel mai "recent" datand din anul 1264, cand Iacob de Voragina redacteaza Legenda Aurea, cu datele biografice detaliate ale Sfantului Nicolae.
Lasand insa deoparte documentele si istoria, sa ne intoarcem la frumusetea legendei. Cea mai veche din ele se refera la un nobil sarac, tatal a trei fete, pe care nu le putea marita din cauza situatie financiare precare.
Un episcop generos
Nobilul sarac era credincios, fetele erau evlavioasa, iar Nicolae, ajuns episcop, a hotarat sa intervina. A lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur, fara alta explicatie decat atat cat sa inteleaga nobilul destinatia saculetului. Puterea divina intervenea prin mijloacele ei, pentru ca el sa-si marite fata cea mare.
Povestea s-a repetat cand a venit timpul maritisului celei de a doua fete, iar, cand a socotit ca trebuie sa o marite si pe a treia, nobilul a stat la panda ca sa identifice donatorul.
Episcopul, insa, tinea sa ramana incognito si, in acest scop, a pus aurul intr-un ciorap si l-a strecurat pe gura hornului, pentru ca, dimineata familia sa-l gaseasca in soba.
Secretul n-a putut fi pastrat, nobilul si-a identificat binefacatorul, a povestit in localitate, vestea s-a raspandit in lume, si pana la urma, in intreaga crestinatate s-a instituit frumosul obicei de a pune un cadou cuiva din familie, in ciorapul de dinainte pregatit, la gura sobei. Primele beneficiare ale cadourilor au fost sotiile, iar, mai tarziu, au urmat copiii.
Faptul devenind de notorietate, iconografia catolica il reprezinta adesea pe sfantul Nicolae cu trei bile aurii, simbolul celor trei pungi de aur. Iconografia ortodoxa nu prea face referire la legenda saculetelor si la bile, dar placerea de a oferi daruri si - mai ales - de a le primi nu mai tine seama de nici o iconografie.
O celebra pictura de Tintoretto (1518-1594), expusa la Kunsthistorisches Museum, din Viena il reprezinta pe Sfantul Nicolae, imbracat ca episcop, purtand in maini o carte, cu cele trei bile simbolice. Este pictura care a consacrat momentul in fata artei si a legendei.
S-ar parea ca legenda Sfantului Nicolae sta la baza altei legende, la fel de indragite, cea a lui Mos Craciun. Nici acesta nu este atestat istoric, dar este respectat si iubit de copii, inclusiv de cei mari.
Sursa: ziare.com

Acest articol a fost citit de 102098 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau