Traditii si obiceiuri de Paste
close
info
închide
închide
închide
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
separator
separator
separator







addf
separator separator
separator
Home / Mondene / Traditii / Traditii si obiceiuri de Paste

Traditii si obiceiuri de Paste

Reseteaza Micsoreaza Mareste

Traditii si obiceiuri de Paste
Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori crestine din Romania, care celebreaza Invierea Domnului Iisus Hristos, la trei zile dupa ce a fost rastignit. Este o sarbatoare care celebreaza triumful vietii asupra mortii si toti crestinii, cu mic cu mare, merg cu aceasta ocazie la biserica. Sarbatoarea Pascala este precedata de Saptamana Mare sau Sapatamana Patimilor.
In aceasta saptamana, crestinii incep pregatirile pentru Paste, respectand traditiile si obiceiurile specifice pentru aceasta perioada.
Joia Mare, numite si Joia Neagra marcheaza inceputurile patimilor lui Iisus Hristos.
Conform traditiei, in aceasta zi portile raiului si ale iadului se deschid, spiritele mortilor se intorc pentru a celebra Pastele alaturi de familiile lor. In Joia Mare nu se lucreaza. In aceasta zi se vopsesc ouale. Initial, culoarea folosita pentru vopsirea oualelor era cea rosie, simbol al sangelui varsat de Mantuitor, insa, in zilele de azi se folosesc toate culorile. In diferite regiuni ale tarii, pe oua se picteaza imagini ale Domnului Iisus, ingeri sau simbolul crucii sau se fac imprimeuri din plante.
In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se tine post negru, in amintirea suferintelor teribile indurate de Domnul Iisus pe cruce. Crestinii merg la biserica pentru a se spovedi. Conform traditiei, nu se coace paine si nu se planteaza pomi in aceasta zi. Casa trebuie sa fie foarte curata, iar mancare pentru Paste trebuie sa fie gata.
In Vinerea Mare se face, de obicei, Pasca. Pasca este o prajitura specifica pentru Paste si poate avea forma rotunda, cu o impletitura in forma de cruce pe mijloc sau forma patrata. Cojile de la ouale folosite pentru a prepara pasca sunt aruncate in apele unui rau. Aceasta este o veche traditie populara conform careia, cojile de oua ajung pana pe taramul mortilor, anuntandu-i ca este Pastele.
Pasca este preparata din branza, galbenus de ou si stafide. Unele persoane adauga monede in interior, pentru a avea noroc.
Sambata se prepara friptura si celelalte preparate din miel. Acestea vor fi asezate, alaturi de oua si pasca pe masa, sambata seara, inainte de a se merge la Slujba de Inviere.
Seara, crestinii merg la biserica, pentru a participa la slujba de la miezul noptii. Acestia duc la biserica bucatele de pasca, oua rosii si friptura de miel, pentru a fi sfintite.
Preotul aprinde lumanarea lui, apoi toti oamenii isi aprind lumanarea de la aceasta, “luand lumina”. Vor merge cu aceste lumanari aprinse acasa, pentru a aduce “lumina”in casele lor.
Toata lumea serveste masa dupa Slujba de Inviere. Mai intai, crestinii gusta din bucatele sfintite la biserica, apoi mananca. Exista o traditie si in legatura cu ciocnirea oualelor. Persoana care ciocneste prima spune “Hristos a Inviat!”, iar cealalta raspunde “Adevarat a Inviat!”. De altfel, aceasta este formula de salut pana la Inaltare.
Duminica, de Paste, toti crestinii sarbatoresc alaturi de familiile lor, iar luni si marti, se viziteaza rudele si se imparte miel, pasca si oua rosii.
Pastele este o sarbatoare pentru suflet, un prilej de inaltare spirituala si de a incerca sa fim mai buni. Ne indeamna sa fim blanzi, sa-i respectam pe cei din jur si tot ce ne inconjoara. Sacrificiul Domnului Iisus Hristos este simbol al dragostei pure si al sperantei.






Acest articol a fost citit de 1632 vizitatori

Răspunde

2000 caractere rămase


1956 caractere rămaseMin. 40 caractere
  Trebuie sa ai cont pe PerfectLady.ro pentru a putea comenta.
Daca nu ai cont click aici!

Nu uita: Orice cont iti poate aduce 50 euro lunar. Afli cum!
Click aici pentru autentificare

adauga_bannerul_tau